BULLETIN 2 RETREAT (ΣΑΒΒΑΤΟ 6 Oκτ. 2012)

7.10.2012

BULLETIN

Σαββάτου 6 Οκτωβρίου 2012

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα) η συνάντηση γνωριμίας/retreat του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επικοινωνία & Δημοσιογραφία» του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δευτεροετείς φοιτητές παρουσίασαν τις απόψεις τους για ζητήματα που απασχόλησαν την ΕΔΜ 50 το περασμένο ακαδημαϊκό έτος μέσα από τα θέματα των εργασιών τους, μέσα από την αντιπαράθεση αντίθετων απόψεων και με βάση τις γνώσεις και τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν στο α’ έτος.

  • Η Μαρία Μουστάκα και η Αφροδίτη Παπαδημητρίου επεχείρησαν να ορίσουν την Παγκοσμιοποίηση με επιστημονικά επιχειρήματα και παρουσίασαν τις θέσεις των υπερασπιστών της.
  • Η Μαρία Κοράλλη και ο Στέφανος Πόθος τεκμηρίωσαν τα οφέλη της οικονομικής Παγκοσμιοποίησης με στατιστικά δεδομένα.
  • Η Νίκη Παπαλυσάνδρου και η Άννα Κούγια αναφέρθηκαν στους κινδύνους της Παγκοσμιοποίησης.
  • Ο Σταύρος Κράτσης και η Γεωργία Μπούντα επιχειρηματολόγησαν σχετικά με την Εναλλακτική Παγκοσμιοποίηση και την Αντιπαγκοσμιοποίηση.
  • Η Μαρία Ζαντή και η Ζαφειρώ Νικολάου ανέλυσαν το κίνημα των Αγανακτισμένων και τις διαστάσεις που προσλαμβάνει αυτό παγκοσμίως.
  • Ο Θοδωρής Ντάντος και η Ιωάννα Καρμοίρη επεχείρησαν να επεξηγήσουν τους κινδύνους που ενέχει το κίνημα των Αγανακτισμένων.
  • Ο Βασίλης  Πετράς, η Αναστασία Μηνά, η Σγουρώ Χρυσού, η Αναστασία Ασλανίδου και η Ανθή Νάκου Θεοφάνους και η Λίνα Βαλσαμίδου με αναφορές σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους επεχείρησαν να προβάλουν την Ελλάδα αναδεικνύοντας τα θετικά και δυνατά της σημεία.

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε οι προσκεκλημένοι Αντώνης Παπαγιαννίδης (Δημοσιογράφος- Δικηγόρος), Νίκος Ξυδάκης (Αρχισυνάκτης, Καθημερινή), Γιώργος Κύρτσος (Εκδότης- Δημοσιογράφος), Λευτέρης Κουσούλης (Πολιτικός Επιστήμων, Λέγειν & Πράττειν) και Ρένα Δούρου (Βουλευτής, Σύμβουλος Πολιτικής Επικοινωνίας) παρουσίασαν τις απόψεις τους με θέμα «Η έννοια της αλήθειας στην επικοινωνία και στη δημοσιογραφία». Συντονιστής ήταν ο Βασίλης Μουρδουκούτας (Διδάσκων ΣΕΠ). Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε σε θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως η συγκέντρωση των ΜΜΕ, ο κοινωνικός ρόλος της δημοσιογραφίας, η μονοπωλιακή δομή της πληροφόρησης και τα socialmedia.

  • Ο Λευτέρης Κουσούλης ανέλυσε την έννοια της αλήθειας στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία στο ΜΠΣ «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία».
  • Ο Γιώργος Κύρτσος αναφέρθηκε στους διαχειριστές της αλήθειας, δηλαδή τα ΜΜΕ!
  • Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης εστίασε στο ρόλο του διεθνούς περιβάλλοντος στη διαμόρφωση της αλήθειας στη Δημοσιογραφία και την Επικοινωνία!
  • Η Ρένα Δούρου επικεντρώθηκε στα Social Media, στα blogs και στον ρόλο που διαδραματίζουν αυτά στη διαμόρφωση της αλήθειας.

Τέλος, ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στους προσκεκλημένους και τους παρευρισκομένους με επίκεντρο την παρουσία και την ισχύ των ΜΜΕ στην  πρόσφατη Eλληνική πραγματικότητα.

Σχολιάστε